2013. jan 23.

Víztakarékolás csap és perlátor segítségével

írta: Soós Épületgépészet, Dabas
Víztakarékolás csap és perlátor segítségével

A mai világban mindennél fontosabb a takarékoskodás. Véleményem szerint nem csak az anyagiak miatt, de a fenntartható fejlődés szempontjából is. Most a háztartások vízzel való takarékoskodásában szeretnénk segíteni arra fogékony olvasóinknak! Ha tetszik a bejegyzés, kérem ossza meg ismerőseivel, segítve ezáltal őket és kedves Földünket is!

Akár anyagi befektetés nélkül is csökkenthetjük a vízátfolyást a csapokon, mégpedig:

-minden Mofém keverős csaptelepen kell lennie egy színjelző kupaknak (kék-piros, hideg-meleg jelző), aminek eltávolítása után egy csavarhoz jutunk el, amit ki lehet tekerni. Ha ezt kitekerjük, akkor a csap karja eltávolítható. Ez alatt helyezkedik el a kerámia csapbetét, amit vezérlőnek is nevezhetünk. A víz mennyiségét úgy állíthatjuk, hogy ezen a kerámiavezérlőn van egy kis csavar, amit ki-be lehet tekerni egy mini imbusz kulccsal. Betekeréskor a nyitási szög csökken, ezzel arányosan az átfolyó víz mennyisége is! Milyen egyszerű praktika! Hátránya, hogy a Mofém márkájú csaptelepeken kívül inkább a drágább csaptelepeken található meg ez a pici csavar, illetve az utángyártott, olcsó csapbetéteken sem.

energiatakarekossag-mofem-teka-termekekkel1.jpg

-az új, egykaros csaptelepeken már a vízhőfokot is lehet szabályozni. Ez igazából akkor érdekes, ha kisgyerek van otthon, mert nem tudja magát leforrázni. Újdonság, úgyhogy sajnos még kevés csaptelepben található ez a lehetőség. Le kell venni a kart, és ott a kerámia vezérlő segítségével lehet állítani. A mellékelt képen látható egy változat, a többi márkánál is így kell beállítani nagyjából:

energiatakarekossag-mofem-teka-termekekkel2.jpg

Perlátor: a perlátor a csap kifolyó részén található szerkezet, ami az átfolyó vízmennyiséget szabályozza. Ha egy csaptelepre felszereljük a perlátort, egy négytagú család esetében egy év alatt megspóroljuk a csaptelep árát. A perlátor ára pár száz Forint körül van, függ a hatásfoktól. Az alábbi táblázat mutatja a vízátfolyást a különböző perlátoroknál.

energiatakarekossag-mofem-teka-termekekkel3.jpg

Remélem, nyújtott a bejegyzés egy kis segítséget!

Szólj hozzá