2015. már 16.

Csepegtető gomba

írta: Soós Épületgépészet, Dabas
Csepegtető gomba

Ebben a bejegyzésben a csepegtető gombákról lesz szó, először nagy általánosságban, aztán bemutatok közelebbről egy újdonságot, a szétszedhető gombát.

A csepegtető öntözés a mezőgazdaságban terjedt el, leginkább víztakarékossági okokból. Ezek a termékek -csepegtetőcső, csepegtetőtest, csepegtetőszalag és a csepegtető gomba- egyenesen a növény tövéhez juttatják a vizet, ezáltal nincs felesleges vízhasználat. A gazdaságossági előnyét erősíti még, hogy mivel helyi, célzott kibocsátás történik, így nagyon elenyésző a víz elpárolgása. A csepegtető öntözés nem segíti elő a gyomok elszaporodását. Mivel a műanyagipar technológiailag nagyon előrehaladott, ezek a termékek ellenállnak a vegyszereknek. Hátránynak talán az eldugulást lehetne említeni, ha már nem léteznének nagyon jó szűrők, ülepítők, hidrociklonok!

A csepegtető csövekben  és szalagokban fix helyen vannak a csepegtető elemek: 10, 20, 30, 50, 60 és 1 méteres távolságban találhatók a vízkibocsátó labirintusok. Ezek a belső szűrővel ellátott csepegtetőtestek a vizet súrlódásra kényszerítik, így a víz vagy bármely szállított folyadék elveszíti kezdeti nyomását mire átjut a labirintus-rendszereken, ezáltal egyenletes lesz a vízkibocsátás. A csepegtetőcső és -szalag a gyártás során beépített csepegtetőelemek függvényében más-más intenzitással, gyorsasággal csöpög. 

A csepegtetőtest és a csepegtető gomba tetszőleges távolságban helyezhető el a vízcsőben. Erre a célra általában vékony falú, úgy nevezett lágy polietilén csövet használunk. Speciális lyukasztóeszközzel kell a gombát a csőbe szúrni. Ezek a gombák úgy készülnek, hogy önmagukkal tömítik a csövet, de ha nem a saját, erre a célra kialakított szerszámmal dolgozunk, akkor a víz szivárogni fog azokon a helyeken, ahol nem szeretnénk!

Csepegtető gombából is egyre több fajta van: kialakításukban, vízkibocsátásukban lehetnek eltérőek. Most egy új fejlesztésű is felbukkant a piacon, ezt mutatom be részletesebben.

Szétszedhető csepegtető gomba

Ez a gomba kétrészes kialakításának köszönhetően szétszedhető és így könnyen tisztítható.

 Ezen az első képen alaphelyzetben látható:dsc_0095.JPG

Ezen a képen pedig már a kétrészes test 2 részben:

dsc_0097.JPG

A második képen jól látható a fent említett labirintus, ami a csepegés egyenletességét segíti elő.

Bővíteni is lehet, tovább ágaztatható 2 és 4 felé. 

A termék színkódja határozza meg a vízkibocsátását:

  • Barna: 2 liter óránként
  • Fekete: 4 liter óránként
  • Zöld: 8 liter óránként

Üzemi nyomás: 0,8-2 bar.

A csepegtető gombás öntözés elsősorban faiskolákban, szőlőültetvényeken, kisebb mezőgazdasági területeken ajánlott. Saját tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy az otthoni kertekbe tuják, különböző gyümölcsbokrok illetve a már ajánlott szőlő öntözésére kiválóan alkalmasak ezek az apró, de nagyszerű termékek!

A lyukasztó eszköz a legfontosabb csepegtető gomba telepítésénél! 

Azért a tervezésről se feledkezzen meg!

 

 Megtalálhat minket itt:

 és itt is.

Szólj hozzá