2014. már 17.

Mezőgazdasági öntözőfej

írta: Soós Épületgépészet, Dabas
Mezőgazdasági öntözőfej

Nevünk szerint épületgépészet vagyunk, de ebben a bejegyzésben kimegyünk az épületen kívülre, a kertbe!

kert.jpg

Azon belül pedig -, ahogy már a képből rájöhettek- a veteményeskertbe invitálom a kedves Olvasót. Nem, nem dugványozási tippeket szeretnék megosztani Önnel, hanem egy öntözési újdonságot. 

Már akinek újdonság, ugyanis a szóban forgó szórófej már évek óta létezik, s hazánkban is megtalálható majdnem ugyanannyi ideje. Szerintem alapvetően mezőgazdasági öntözésre fejlesztették ki, de nálunk már sokan vásároltak egyszerűen azért, hogy a kertjükben a pázsitot ezzel locsolják.

De térjünk is akkor a lényegre, vagyis magára a szóróra:

MegaNet-1.jpg

ez a Netafim cég MegaNet fantázianevű gyártmánya. Ez így magában a fej, 1/2"-os külső menettel csatlakoztatható -erről majd bővebben később-; van rajta bogárvédelem, ami azt jelenti, hogy ez a színes fedél csak akkor nyílik ki, mikor beindul a szóró, így nem tudnak illetéktelenek behatolni a víz járataiba; van belül egy saját szűrője, ami a vízben lévő nagyobb szennyeződéseket vagyis az élettelen és szintúgy, mint az előbb az élő behatolóktól véd; duplasugaras fúvókája van, ami azt jelenti, hogy két vízcsóvával szór, mint az alábbi képen látható is.MegaNet-2 (1).jpgIgazából a legegyszerűbb bekötési módja az, ha 1/2"-os karmantyúval csatlakoztatjuk egy horganyzott vagy műanyag felszállócsőhöz, amit nyereg- vagy más néven megfúróidommal a KPE-csőre szerelünk, és már meg is van az öntözőnk. 

Ezen kívül természetesen egyéb módszerekkel is csatlakoztathatjuk a gerincvezetékhez: a gyártó cégnek két adaptere is kapható:

-az egyik szintén ilyen megfúróidomos megoldással csatlakoztatható a "főfolyóhoz":

DSC_0147.JPG

DSC_0151.JPG

Ugye ebben az esetben is több lehetőségre ad okot a 1/2"-os menet, szinte csak a fantáziánk szabhat határt..., na jó nem, de így becsatlakoztatható nyeregidommal a főágba, az alábbi képeken pedig a locsolótömlőhöz való csatlakozási lehetőségeket mutatjuk be:

DSC_0142.JPG

-ugye ez egy sima tömlővég, amiből van ez a fém és műanyag változat, erre csak rá kell tenni a slagot

DSC_0140.JPG

-ez pedig már az újabb kifejlesztésű gyorscsatlakozós megoldás, szintén fémben is kapható.

Egy újabb csatlakozási alternatíva pedig itt alább látható és olvasható:

DSC_0131.JPG

DSC_0138.JPG

A barna csatlakozó részt a második képen látható lyukasztó eszköz segítségével kell! a mezőgazdasági csőbe nyomni, és aztán a fekete részt bele.  

Mindkét rendszer bontható, le lehet dugózni, utóbbinál új helyet kell lyukasztani a csövön, előbbinél pedig le kell dugózni a nyeregidomot, és máshol csatlakozni új nyeregidommal.

Mint látható a képeken, egy vékony cső vezet a fejtől a csatlakozóig: ezt a gyártó cég készre szereli 120 cm méretben, de természetesen meg lehet vásárolni külön-külön is minden részt, ha hosszabb vezetéket szeretnénk.

Szerelt adapterrel működés közben:art3.jpg

A szerelt adapterhez azért van gyárilag 1200 mm cső, mert a szórófej 100-120 cm magasan szór legoptimálisabban. Többféle van a szórófejből is, legelterjedtebb a kék tetejű, ami 450 l/óra vízkibocsátású és 16 méter átmérőt szór, ezekkel az adatokkal felveszi a versenyt a régi "csapkodós" szórókkal, sőt ha a további adatokat nézzük, akkor le is előzi őket: itt főképpen a cseppméretre gondolok, mert míg a régiek egész nagy cseppeket szórnak, addig a MegaNet nagyon finom cseppeket "készít", így akár palántaöntözésre is használható.

Ja, és majdnem kifelejtettem, hogy a háromlábú állványos tartóra is fel lehet szerelni.

 

Illetve amit még el kell mondani az, hogy a szórófej 360 ° szórási szögben szór, de lehet kapni hozzá egy úgynevezett útvédő adaptert, ami 180 °-ra redukálja a szórási szöget, de mindezt úgy, hogy a víz mennyiségét megtartja és az adapteren visszafordítják, ahogy az alábbi képen is látszik:

netafimmeganet (1).jpg

Egy adattáblát még mellékelek, amiből mindenki látja és kiszámolhatja, hogy neki melyik szórófej lenne a legmegfelelőbb. NMN650_altpic_2.jpgA számolás és tervezés előtt a szivattyú vagy hálózati víz nyomását pontosan meg kell határozni, mert a siker azon múlik. Ha nincs olyan nagy nyomás, de nagy a terület, akkor szakaszolni kell a rendszert, kicsit több munkával jár, de megéri!

Ha tetszett a bejegyzés, nyomjon egy "Like"-ot, ha pedig úgy érzi, hogy hozzászólásával emelni tudja a poszt színvonalát és a téma érthetőségét, bátran kommenteljen!

Üzletünkben és webáruházunkban meg is vásárolhatja a szükséges termékeket:

https://www.facebook.com/pages/Soós-Épületgépészet/282664038436925

http://vizgazfutes.unas.hu/

Szólj hozzá